Değişkenler 2

15 Mayıs 2008 Perşembe

Php'nin Yerleşik değişken fonksiyonları;
Php'nin içerisinde değişkenleri farklı şekilde denetlememiz,düzenlememiz ve denememize yarayan yerleşik fonksiyonları vardır. Bunları Değişik konu başlıkları altında aşağıda dökeceğim.

Değişken Tiplerini Ayarlamak ve Kontrol Etmek;
Php'de bir değişkenin tipini belirlemek için gettype() Yerleşik fonksiyonunu kullanırız. Bu fonksiyonu kullanmak için ona basitçe tipini öğrenmek istediğimiz değişkeni geçiririz ve fonksiyon değişkenimizin tipini belirleyerek bize sonucu döndürecektir. Eğer değişkenimiz standart tiplerden(integer, double,string,array,object) değilse sonuc olarak bize "unknown type" (bilinmeyen tip) mesajını döndürecektir.
Eğer değişkenimizin tipini değiştirmek istiyorsak, settype(); yerleşik fonksiyonunu kullanmak işimizi rahatça görecektir. Örneklerimizi inceleyelim;

$hacim = 1493;
print gettype($hacim)."</br>";
settype($hacim, "double");
print gettype($hacim)."</br>";

Örneğimizde gettype ilk çağrıldığında,$hacim değişkenimizin tipi, tamsayıdır. settype()' a yapılan çağrıdan sonra değişkenimzin tipi, reel sayı olarak değiştirilecektir.
gettype() Fonksiyonunun prototipi ve örnek uygulamalar için php manual linkini http://tr2.php.net/manual/en/function.gettype.php ziyaret ediniz.
settype() Fonksiyonunun prototipi ve örnek uygulamalar için php manual linkini http://tr2.php.net/manual/en/function.settype.php
ziyaret ediniz.

Php tipe özgü tip kontrol etme fonksiyonları da sunmaktadır. Bunların her biri, değişkeni bir argüman olarak alır ve tipine göre true ya da false sonucunu döndürür.

1- is_array(); Fonksiyonu:
Bu fonksiyon kendisine geçirilen değişkenin bir dizi olup olmadığını kontrol eder. Eğer değişken bir dizi değişken ise true, değilse false değeri döndürür.
<?php
$dizi = array('Bu', 'bir', 'dizi', 'değiskendir');
echo is_array($dizi) ;// Çıktısı 1 yani true Değeri olacaktır.
?>
is_array() Fonksiyonunun prototipi ve örnek uygulamaları için php manual linkini: http://tr2.php.net/manual/en/function.is-array.php
ziyaret ediniz.
2- is_float();Fonksiyonu: is_double() ve is_real() fonksiyonu ile aynıdır. Kendisine geçirilen değişkenin, reel sayı olup olmadığını, reel sayı ise true değilse false değerini döndürür.
<?php
$sayi = 12.05;
echo is_float($sayi) ;// Çıktısı 1 yani true değeri olacaktır.
?>
is_float() Fonksiyonunun prototipi ve örnek uygulamaları için php manual linkini: http://tr2.php.net/manual/en/function.is-float.php
ziyaret ediniz.
3- is_int(); Fonksiyonu: is_long() ve is_integer()fonksiyonları ile aynıdır. Kendisine geçirilen değişken tipinin, tam sayı olup olmadığını, tam sayı ise true, değilse false sonucunu döndürür.
<?php
$sayi = 15;
echo is_int($sayi) ;// Çıktısı 1 yani true değeri olacaktır.
?>
is_int() Fonksiyonunun prototipi ve örnek uygulamaları için php manual linkini: http://tr2.php.net/manual/en/function.is-int.php
linkini ziyaret ediniz.
4- is_string(); Fonksiyonu: Kendisine geçirilen değişkenin tipinin string tipi veri olup olmadığını, string ise true, değil ise false değerini döndürür.
<?php
$degiskenimiz = "_nl2br 'de bir fonksiyondur aslında...";
echo is_string($degiskenimiz) ;// Çıktısı 1 yani true değeri olacaktır.
?>
is_string() Fonksiyonunun prototipi ve örnek uygulamaları için php manual linkini: http://tr2.php.net/manual/en/function.is-string.php
ziyaret ediniz.

Değişken Durumunu Kontrol Etmek;
Php'de bir değişkenin durumunu kontrol etmek için bir kaç fonksiyon bulunmaktadır.

Bir değişkenin adını bir argüman olarak alan ve değişken varsa true, yoksa false sonucunu veren isset(); fonksiyonu,
Bir değişkenin olup olmadığını, varsa bunun değerinin boş ve sıfır olmadığını kontrol eden empty() fonksiyonu,
ve değişkeni ortadan kaldıran unset() fonksiyonu bunlardan bir kaçıdır.

<?php
$arac = "";
echo isset($arac)."a</br>";
echo isset($degiskenYok)."b</br>";
echo empty($arac)."c</br>";
echo empty($degiskenYok)."d</br>";
?>

Yukarıdaki örneği kendi sunucunuzda denerseniz, 1a,b,1c,1d çıktısı ile karşılaşırsınız. Bir değişkenin değeri ne olursa olsun, içeriği boş bile olsa, eğer değişken varsa isset() fonksiyonundan true değeri alırsınız. $degiskenYok adlı değişkenimiz ise böyle bir değişken olmadığından false değeri döndürmektedir. 1c ve 1d sonuçları ise bize empty() fonksiyonundan dönen true sonuclarını göstermektedir. $arac; değişkenine veri girerek denemeler yapmanız faydalı olacaktır.
isset() Fonksiyonu prototipi ve örnek uygulamaları için php manual linkini:
http://tr2.php.net/manual/en/function.isset.php
empty() Fonksiyonu prototipi ve örnek uygulamaları için php manual linkini: http://tr2.php.net/manual/en/function.empty.php
unset() Fonksiyonu prototipi ve örnek uygulamaları için php manual linkini:
http://tr2.php.net/manual/en/function.unset.php
ziyaret ediniz.

Değişkenleri Yeniden Yorumlamak;


Php'de yerleşik olan üç fonksiyon vardır ki, bu fonksiyonlara geçirdiğimiz değişkenlerin tiplerini otomatik olarak kendi veri tiplerine çevirirler.
1- intval(); Fonksiyonu: Kendisine geçirilen sayısal tipte olan bir değişkenin tipini integer(tamsayı) tipine çevirir. intval(); değişkenimize boş bir dizi veya nesne tipine sahip değişken ya da string tipi değişken geçirdiğimizde fonksiyonumuz 0(sıfır) değeri döndürür. Boş olmayan dizi tipi değişken ve nesne tipi değişkenlerde intval fonksiyonu 1 ( bir) değerini döndürecektir.
<?php
$degiskenimiz = "_nl2br 'de bir fonksiyondur aslında...";
echo intval($degiskenimiz) ;// Değişkenimizin veri tipi string olduğundan Çıktısı O (sıfır ) değeri döndürür.

?>
intval() Fonksiyonu prototipi ve örnek uygulamaları için php manual linkini: http://tr2.php.net/manual/en/function.intval.php ziyaret ediniz.
2- floatval(); Fonksiyonu: Kendisine geçirilen sayısal tipli veriye sahip bir değişkeni kayan noktalı tipte veriye sahip bir değişken olarak yorumlar. Dizi ve nesne tipli değişkenlerle kullanılamaz.
<?php
$degiskenimiz = '123.50 adet elma';// Dikkat bu veri bir stringtir.
echo floatval($degiskenimiz) ;// Çıktımız 123.5 olarak dönecek "adet elma" yorumlanmayacaktır.
?>
floatval() Fonksiyonunun prototipi ve örnek uygulamaları için php manual linkini: http://tr2.php.net/manual/en/function.floatval.php ziyaret ediniz.
3- strval();Fonksiyonu: Kendisine geçirilen sayısal tipe sahip değişkeni string tipli değişkene dönüştürür. Bu fonksiyonu dizi ve nesne tipli değişkenlerle kullanmanız önerilmez.
<?php
$degiskenimiz = '123.50 adet elma';
echo strval($degiskenimiz) ;// Burada çıktımız 123.50 adet elma olarak kalır. //123.50 değeri stringin tamamı gibi artık bir literaldir
?>
strval() Fonksiyonunun prototipi ve örnek uygulamaları için php manual linkini: http://tr2.php.net/manual/en/function.strval.php linkini ziyaret ediniz.

Gönderen _nl2br zaman: 16:43  

0 yorum:

Yorum Gönder