Bir kontrol yapısını veya scripti durdurmak

25 Mayıs 2008 Pazar

Eğer bir kod parçasının çalışmasını durdurmak istiyorsak yaratmak istediğimiz etkiye bağlı olarak üç farklı yaklaşımdan faydalanabiliriz.

- Eğer bir döngünün çalıştırılmasını durdurmak istiyorsak, break; deyimini kullanabiliriz. Döngü içerisinde break kullandığımızda, programımızım çalıştırılması döngüden sonraki ilk satırdan devam edecektir.

- Eğer bir sonraki döngü tekrarına atlamak istiyorsak, continue; deyimi işimizi görecektir.

- Bütünüyle betiğin çalıştırılmasını durdurmak istiyorsak, exit deyimini kullanmamız yeterli olacaktır.

Yukarıda verdiğimiz sonsuz döngü içeren kod parçamızı kullanarak bir örnek yapalım:

<?php
$i =1;
for(; ;)
{
if($i > 10)
break;
else
print "$i ";
$i++;
}
?>

Burada for döngüsüne başlangıçta hiç bir şart ve ifade girmedik ama onun yerine başlangıç değerini döngüden önceye, koşul ve sayaç değerini kod bloğu içerisine alarak yani döngünün içerisinde karar kontrol yapısı kullanarak ve break deyimini kullanarak yinede bir döngü kurabildik. Burada break deyimi döngü içerisinde geçtiği anda döngüden çıkıldığına dikkat ediniz. Aşağıdaki örneğimizi dikkatle inceleyiniz:

<?php
for($i = 0; $i <= 5; $i++) { if($i == 4) continue; print "$i "; } ?>
Bu kod parçamızda 1' den 5' e kadar olan sayıları yazdırıyoruz. Döngümüz karar yapımız olan if($i == 4) ifadesine rastlayana kadar çalışmasını sürdürüyor ama deyimin içerisinde koşul 4'e eşitlendiğinde continue deyimi ile bu adım atlanıyor ve döngümüzün çalışması bir sonraki adım olan 5 değeri almış sayaç değişkenine akıyor. Tarayıcımızda göreceğimiz çıktı ise şöyle olacaktır;
0
1
2
3
5

Gönderen _nl2br zaman: 04:37  

0 yorum:

Yorum Gönder